Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Επίσκεψη στο Κτήμα Τέχνη Οίνου (Τέχνη Αλυπίας) στο Μικροχώρι Δράμας

Κατ’ αρχάς :  Ο Γιάννης Παπαδόπουλος πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα , αποφάσισε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 να αναβιώσει τον οικογενειακό αμπελώνα στο Μικροχώρι Δράμας , βέβαια το όνειρο του ήταν να ασχοληθεί  με την παραγωγή του κρασιού και γενικότερα με τον  οινοπολιτισμό. Δυο χρόνια αργότερα το 1995 περνάει το κατώφλι του μικρού οινοποιείου  ο Γιάννης Καλαϊτζίδης αρχιτέκτονας μηχανικός και αποφασίζουν να πορευτούν μαζί δημιουργώντας το Κτήμα Τέχνη Οίνου. Έρχονται οι πρώτες κυκλοφορίες κρασιών , είναι η σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» που γρήγορα θα ξεχωρίσει και θα καταλάβει επίζηλη θέση στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών. Το σύγχρονο οινοποιείο τους γίνετε πλέον σημείο αναφοράς στην περιοχή για δυο βασικούς λόγους : για τον σεβασμό στην καλλιέργεια και τον εγκλιματισμό των ελληνικών ποικιλιών (ασύρτικο, μαλαγουζιά, ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, λημνιώνα και μαυροδάφνη) και των ξένων (sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, syrah, sangiovese, nebbiolo) στο οικοσύστημα της Δράμας , αλλά  και για την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων κρασιών. Το 1999 κυκλοφορούν ένα ρωμαλέο κρασί το «Chardonnay Ήδυσμα Δρυός», που θα εγκαινιάσει τη επική σειρά των μονοποικιλιακών κρασιών του κτήματος «Ήδυσμα Δρυός» στην οποία σταδιακά προστίθενται το ασύρτικο , το merlot και το syrah . Σε κάποιες καλές χρονιές κυκλοφορεί και το «Nebbiolo» σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Η ονομασία :  Το όνομα “Τέχνη Αλυπίας” προέρχεται από ένα κείμενο του αρχαίου ποιητή Αλκαίου. Το ”α” στο αλυπίας είναι στερητικό οπότε τέχνη αλυπίας είναι η τέχνη του να διώχνεις τη λύπη μέσω του κρασιού. Βασίστηκε σε έναν αρχαίο μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο θεός Διόνυσος χάρισε το κρασί στους ανθρώπους ώστε να λησμονούν τη λύπη τους.

Οι αμπελώνες : Η σημερινή έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων του κτήματος Τέχνη Οίνου που ατενίζουν το Φαλακρό και το Όρος Μενοίκιον ανέρχεται σε 160 στρέμματα. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας στο Μικροχώρι ευνοεί τον αρωματικό χαρακτήρα των παραγόμενων οίνων. Το 2009 ξεκίνησε η φύτευση επιπλέον εκατό στρεμμάτων στην Καλή Βρύση σε μια τοποθεσία όπου από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστή η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού όπως μαρτυρεί και η ύπαρξη του Ιερού του Διόνυσου. Τα εδάφη είναι κυρίως αμμοαργιλοπηλώδη πάνω από ασβεστολιθικά στρώματα, κατάλληλα για την καλλιέργεια των ελληνικών και ξένων ποικιλιών Το terroir της περιοχής ευνοεί την παραγωγή  ισορροπημένων σταφυλιών, με μεγάλο αρωματικό πλούτο. 

Το Οινοποιείο :   σχεδιασμένο από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη, αποτελεί την καρδιά του Κτήματος , είναι χτισμένο σε μοντέρνα γραμμή αλλά εμπεριέχει και αρκετά παραδοσιακά στοιχεία. Αποτελείται από δύο πύργους που είναι  κτισμένοι παράλληλα στα άκρα των δύο συγκροτημάτων και αποτελούν αρχιτεκτονικά δείγματα καλαισθητικής αρμονίας. Επικοινωνούν μέσω ενός υπόγειου τούνελ που έχει μετατραπεί σε κάβα παλαίωσης. Οι χώροι, υπόγειοι και υπέργειοι, συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ., έχουν δυναμικότητα παραγωγής 300.000 φιαλών.    

Η νέα γενιά :  Από το 2009 τα κρασιά του κτήματος φέρουν τη σφραγίδα του οινολόγου Άκη Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφοντας από σπουδές στο Bordeaux της Γαλλίας, παραλαμβάνει τη σκυτάλη της οινοποίησης από τον πατέρα του Γιάννη. Την ίδια περίπου περίοδο, στο δυναμικό του κτήματος εντάσσεται ο γεωπόνος Ηρακλής Τοπαλίδης που αναλαμβάνει τη φροντίδα των ιδιόκτητων αμπελώνων δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης.

Tips :  Μικροχώρι , Δράμας , για περισσότερες πληροφορίες και για επισκέψεις στο Κτήμα μπορείτε να επικοινωνείτε  στο  τηλ : 2521083626 , email: info@wineartestate.com


 


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου