Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Εστιατόριο « Φίτα» στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου

  Το Δουργούτι, όπως το έλεγαν κάποτε, ήταν ένας από τους πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Αρμένιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η περιοχή αυτή μέχρι πριν από 3-4  χρόνια ήταν αχαρτογράφητη γαστρονομικά και όσοι την επισκέπτονταν ήξεραν μόνο τον Αρμένο Τόμας που φτιάχνει εξαιρετικό κεμπάπ. Εδώ λοιπόν ο Φώτης Φωτεινόγλου (Σεϋχέλλες) ο Θοδωρής Κασσαβέτης και ο Δημήτρης Δημητριάδης (επικεφαλής στην κουζίνα) δημιούργησαν το εστιατόριο «Φίτα» . Ο εσωτερικός χώρος industrial style , γυμνό μπετόν στις κολόνες , τα σιδερένια ρολά σε κοινή θέα , στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα για το φιλοθεάμον κοινό ενώ την απλότητα του χώρου ολοκληρώνουν τα μαρμάρινα τραπέζια με καρέκλες καφενείου . Το μενού δίνει  έμφαση στο ψάρι και στα θαλασσινά , αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών . Το κρέας είναι λιγοστό σε σχέση με το υπόλοιπο μενού, το χρονικό διάστημα που το επισκεφτήκαμε είχε διαθέσιμα μόνο κοκόρια και μπριζόλες . Πλησιάζοντας την ανοιχτή κουζίνα βλέπουμε επάνω στον πάγκο δυο χειροποίητα ψωμιά, αχνίζουν ακόμη γιατί μόλις τα έβγαλε από τον φούρνο ο chef Δημήτρης Δημητριάδης , είναι ένα προζυμένιο ψωμάκι σίκαλης και μια αφράτη λαδένια αργής ωρίμανσης με προζύμι, ξινόχοντρο και σπιτικό πελτέ. Επιλέγουμε να τα δοκιμάσουμε και μας προσφέρουν μια συμπυκνωμένη νοστιμιά . 

Ξεκινήσαμε  μ΄ ένα καλοδουλεμένο nigiri  από καπνιστό χέλι , βινεγκρέτ μπέικον , βλήτα και παντζάρι , καταφθάνει οσονούπω και η υπέροχη «βελουτέ» ταραμοσαλάτα , με ενημερώνουν πως το μυστικό στη παρασκευή της είναι το προζυμένιο ψωμάκι που περιέχει.  Ακολουθούν τα ψητά φασολάκια σχάρας , με pesto ντοματοπολτέ , πιπέρια Φλωρίνης , ραπανάκια και κατσικίσιο ωριμασμένο τυρί , και μια ντελικάτη  λεύκη βιολογική μελιτζάνα καπνιστή με βλήτα , τριμμένη ντομάτα , σταμνοτύρι και τηγανητό τραχανά . Για κυρίως επιλέξαμε δυο πιάτα που μας προσέφεραν ουσιαστική μαγειρική  ζεστασιά ,  μια και η καλή πρώτη ύλη στη κουζίνα του «Φίτα» κρατά ρόλο πρωταγωνιστή . Γλυκοφάγωτο αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι με απίθανη αρωματική  σάρκα που συνοδευόταν με πατάτες πλακί  και ένα μαστορικά ψημένο θράψαλο σχάρας , με συνοδεία ρεβυθάδας, σάλτσας κακαβιάς, ταραμά και λουίζας . Θα επανέλθω στο εστιατόριο γιατί θεωρώ πως έχει να μας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες  γαστρονομικές συγκινήσεις . Ακούσαμε για  μαριναρισμένη ντάσκα (είδος μικρού τόνου) που σερβίρεται με χόρτα και μουστάρδα ντιζόν , για πολίτικες σαρδέλες σε αμπελόφυλλο , για σουγάνια (γεμιστά κρεμμύδια Μυτιλήνης) με χταπόδι , σάλτσα φάβας και μάραθο που δεν τα βρήκαμε στο μενού , γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να ξαναέρθουμε συντόμως .

Info :  Ντρουμ 1 και Κασομούλη 6, Νέος Κόσμος, Αθήνα , ανοιχτά καθημερινά εκτός  Δευτέρας , τηλ  :  211 4148624.

 

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου