☛ Ο chef Σταμάτης Τσίλιας υπηρετεί την γαστρονομία, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, είναι ένας ευγενής, μετριόφρων και δημιουργικός άνθρωπος . Αν και το πρώτο του πτυχίο ήταν του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου , η μαγειρική ήταν αυτή που τον κέρδισε στο τέλος . Έκτοτε έγραψε αμέτρητα χιλιόμετρα σε κουζίνες του κόσμου , Νέα Υόρκη, Καναδάς, Μόσχα ,Βουλγαρία , Αθήνα , νησιά του Αιγαίου , μαζεύοντας όλη τη γνώση και την εμπειρία που είχαν να του προσφέρουν . Συνέχισε την πορεία του ως επικεφαλής σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, με την μαγειρική του να επηρεάζεται κυρίως από τις αρχές της Ασιατικής κουζίνας. Τα τελευταία χρόνια είναι «culinary art director» στο εστιατόριο “Μολών Λαβέ” στη Μόσχα, ένα χώρο όπου ντόπιοι και τουρίστες μπορούν να γευτούν τις μοναδικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο έχει αγαπηθεί από το κοινό και έχει αποσπάσει βραβεύσεις και διακρίσεις, όπως αυτή του καλύτερου έθνικ εστιατορίου, αλλά και 3 χρυσούς σκούφους. Το πάθος του για την Ιαπωνική κουζίνα και τις Λατινοαμερικανικές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία του “Mayan by Aliento Experience” που βρίσκεται σε ένα στενό διάδρομο της Στοάς Πεσμαζόγλου στο κέντρο της Αθήνας . Πρόκειται για ένα λιλιπούτειο εστιατόριο όπου τα περισσότερα πράγματα στον λιτό και απέριττο χώρο του φέρουν την προσωπική σφραγίδα του «χρυσοχέρη» Σταμάτη Τσίλια. Tο μενού του «Mayan» μικρό και περιεκτικό επιχειρεί να μυήσει το κοινό στα μοναδικά πιάτα της Nikkei κουζίνας η οποία αποτελεί τον συνδυασμό της περουβιανής με τη γιαπωνέζικη κουζίνα, όπως αυτός γεννήθηκε τον 19ο αιώνα από τους Ιάπωνες μετανάστες στο Περού , στην ουσία πρόκειται για μια ανάμειξη των γιαπωνέζικων τεχνικών με τα περουβιανά υλικά.
☛ Επιλέγω να καθίσω στην ξύλινη μπάρα φαγητού
που βλέπει στην ανοιχτή κουζίνα, παρατηρώ
τα βάζα με το χειροποίητο κίμτσι που έφτιαξε ο σεφ και του ζητώ ευγενικά να μου
ετοιμάσει πρώτα μια μερίδα Κορεάτικο τουρσί , η όξινη και πικάντικη γεύση του
μου δημιούργησε μία πλούσια ένταση στο στόμα. Ο Σταμάτης με ενημερώνει πως
εκτός από το κινέζικο λάχανο και τα απαραίτητα μπαχαρικά που χρησιμοποίησε για
την παρασκευή του , καινοτόμησε δημιουργώντας στο βάζο έναν μύκητα από άνθος
αραβοσίτου για ξεχωριστή νοστιμιά , στο τέλος της ζύμωσης τον σκότωσε ψύχοντας
το περιεχόμενο στο ψυγείο. Αποφασίσαμε
να επιλέξουμε για την συνέχεια τις δημοφιλείς ωμές παρασκευές ceviche και tiradito. Ο σεφ επισκέπτεται
καθημερινά την Βαρβάκειο αγορά και διαλέγει μόνος του τα καταλληλότερα ψάρια
που θα χρησιμοποιήσει για την δημιουργία τους. Το ηλεκτρισμένο τιραντίτο από
τρυφερό μυλοκόπι ήταν αρωματισμένο με σάλτσα yuzu
και lime,
περιείχε κόλιανδρο ,πιπεριά αμαρίλο , πράσινα και πορτοκαλί τραγανά αβγά
καπελάνου που έδιναν χρώμα στο πιάτο . Το σεβίτσε ξεχείλιζε φινέτσα και ένταση, η πάλλευκη σάρκα από
λαβράκι συνοδευόταν από πουρέ
γλυκοπατάτας αρωματισμένης με κανέλλα και αστεροειδή γλυκάνισο, σέλερι,
καλαμπόκι choclo και
τραγανό κρεμμύδι «μαγειρεμένο» στον πάγο. Στα ζεστά ορεκτικά ο κόσμος αγάπησε
τα δημοφιλή πιτάκια της Λατινικής Αμερικής τα empanadas , από τα χεράκια του σεφ κατευθείαν στο
στόμα …..με γέμιση από μαγειρεμένο μοσχάρι σε miso
και jalapenos.
Ο επίλογος γράφτηκε με δυο εξαίσια λικέρ
, mango και wasabi που ετοίμασε ο big man Σταμάτης Τσίλιας , αρωματικός πλούτος στο full , γεμάτη
γεύση , μακρά επίγευση και σπιρτάδα.
Info : Mayan by Aliento Experience , Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα , τηλ: 210 3314349 , Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 18:00-23:30, Δευτέρα κλειστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου