Κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Σαντορίνης αποτελούν οι κορυφαίες οινικές δημιουργίες της ιστορικής Κάναβα Ρούσσος. Αναφορές για την παρουσία του οινοποιείου υπάρχουν πολύ πριν από το 1836, όπου χρονολογείται ο πρώτος τίτλος ιδιοκτησίας, και ως εκ τούτου έχει επιλεχθεί ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσης. Η κορυφαία κάναβα επικεντρώνεται στην παραγωγή παλαιωμένων οίνων υψηλής ποιότητας, με σεβασμό προς το περιβάλλον, συνδυάζοντας την παράδοση του νησιού με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Από επιλογή της εταιρείας, αποδεικνύοντας και τη δέσμευση της στην ποιότητα, έναντι της ποσότητας, παράγονται κατά μέσο όρο περίπου 2χιλιάδες φιάλες ανά ετικέτα οίνου ετησίως. Τα ποιοτικά κρασιά της Κάναβας Ρούσσου παράγονται αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες του Θηραϊκού αμπελώνα, αναδεικνύοντας την παράδοση αιώνων του νησιού, αλλά και τη στήριξή της στον πρωτογενή τομέα της Σαντορίνης. Για να διασφαλιστεί η μακροβιότητα των κρασιών της, η Κάναβα Ρούσσου χρησιμοποιεί φυσικούς φελλούς, που έχουν προδιαγραφές ώστε να παλαιώσουν ιδανικά για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια. Σημειώνεται ότι η Κάναβα Ρούσσος διαθέτει δύο χώρους δραστηριότητας. Το παλιό, παραδοσιακό οινοποιείο, μοναδικής Θηραικής αρχιτεκτονικής, λειτουργεί ως ένας χώρος πολιτισμού, υποδοχής επισκεπτών και γευσιγνωσίας οίνων παλιότερων εσοδειών αλλά και ως χώρος τρέχουσας οινοποίησης με παραδοσιακές τεχνικές βεντέμας. Όσον αφορά την εκσυγχρονισμένη και ανανεωμένη κάναβα, στεγάζεται σε νέο κτίριο σχεδιασμένο πάντα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Εδώ υλοποιούνται οι νέες οινικές δημιουργίες της Κάναβας Ρούσσου, «παντρεύοντας» αρμονικά την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία που εκφράζεται με τις ανοξείδωτες δεξαμενές, τους ψυκτικούς θαλάμους, το πνευματικό πιεστήριο και τα πολλά δρύινα βαρέλια της εταιρείας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της Κάναβας Ρούσσου αφορά την ετικέτα ερυθρού γλυκού οίνου «Νάμα» που προορίζεται αποκλειστικά για το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Στην υπόλοιπη γκάμα κρασιών της περιλαμβάνονται δύο λευκοί ξηροί οίνοι, το φρέσκο «Santorini ΠΟΠ Θήρας» και το παραδοσιακό παλαιωμένο βαρελίσιο «NYKTERI ΠΟΠ Θήρας» από 100% Ασύρτικο Θήρας, ο λευκός ημίγλυκος λιαστός «Athiri» από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, ο ροζέ ξηρός επιτραπέζιος οίνος «Rivari», από Μαντηλαριά και Ασύρτικο και ο ερυθρός ξηρός οίνος «Caldera» από Μαντηλαριά, με παλαίωση ετών σε δρύινα βαρέλια. Τέλος, η Κάναβα Ρούσσου διαθέτει δύο επιδόρπιους, λιαστούς οίνους το πατροπαράδοτο «Vinsanto» και το μοναδικό μπαχαρένιο «Mavrathiro».














Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου