Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025

Kasap Osman (Κασάπ Οσμάν) : Εδώ θα βρείτε την καλύτερη απομίμηση του δημοφιλούς ισκεντέρ κεμπάπ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη

H ιστορία του ισκεντέρ κεμπάπ ξεκίνησε το 1867 από την όμορφη Προύσα (μια πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή) και το κατάστημα του  Iskender Efendi. Ο δαιμόνιος λοιπόν κ Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου, υπήρξε ο εφευρέτης του «κατακόρυφου ψησίματος του αρνιού χωρίς κόκαλα» που έγινε γνωστό ως ισκεντέρ κεμπάπ. Έπαιρνε τις φέτες αρνίσιου κρέατος και αφού τις παρφουμάριζε με τα κατάλληλα μπαχαρικά τις περνούσε σε μια μεταλλική σούβλα για να ψηθούν στα κάρβουνα. Στην Κωνσταντινούπολη θα βρείτε πολλές κακές απομιμήσεις του ισκεντέρ κεμπάπ , δοκιμάσαμε πολλές σε διαφορετικά σημεία της Πόλης και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το νοστιμότερο ισκεντέρ κεμπάπ και πιο κοντά στην αυθεντική συνταγή το κάνει ο χασάπης Οσμαν (Kasap Osman) σ’ ένα δρομάκι του Σιρκετζί κοντά στον ομώνυμο σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Osman με καταγωγή από την Κερασούντα του Πόντου ήρθε στην Κωνσταντινούπολη πριν από μισό αιώνα και άνοιξε το διώροφο μαγαζί του. Στον επάνω όροφο ο Οσμάν συνεχίζει τις κρεοπωλικές του ασχολίες , ενώ στον κάτω όροφο διαθέτει τα νοστιμότατα πιάτα του , ντονέρ κεμπάπ, κεμπάπ και μαγειρευτά.  

 Για την παρασκευή του ντονέρ κεμπάπ χρησιμοποιεί μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας υψηλής ποιότητας (ξεφεύγει λίγο από την καθιερωμένη συνταγή)ενώ προσθέτει μια σειρά από ελαφριά μπαχαρικά. Το ντονέρ του Οσμάν παλαιότερα ψηνόταν στα κάρβουνα , στις μέρες μας τα κάρβουνα αντικαταστάθηκαν από το γκάζι και το ρεύμα , παρά ταύτα παραμένει ακόμα τρυφερό και ζουμερό , δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ξεπερνά και το αυθεντικό Ισκεντέρ της Προύσας. Αφού πρώτα  ξυρίσει τις πρώτες αχνιστές λωρίδες του ντονέρ ο μάστορας (usta) τις τοποθετεί επάνω σε μια τεμαχισμένη πίτα και γαρνίρει το πιάτο με ντομάτα, πιπεριά ενώ το περιλούζει με μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας. Στο τέλος χύνει από πάνω κοχλάζον βούτυρο και βάζει στα πλάγια μια κουταλιά γιαούρτι . Η νοσταλγική ατμόσφαιρα και το φιλικό προσωπικό του , συνηγορούν στην ευχάριστη παραμονή σας. Το μικρό κρεοπωλείο και εστιατόριο «Kasap Osman» δεν διαφημίζεται ευρέως στην Κωνσταντινούπολη , αλλά μόλις οι πελάτες του δοκιμάσουν τα νόστιμα ντονέρ κεμπάπ, επιστρέφουν ξανά και ξανά!!!

Info : «Kasap Osman» , Hocapaşa Sokak No.22 ,  Sirkeci , βρίσκεται στην ιστορική χερσόνησο της Κωνσταντινούπολης και το εστιατόριο αποτελεί ιδανική στάση για όσους εξερευνούν το Μεγάλο Παζάρι και τη γύρω περιοχή, τηλ: 0212 5193216 , είναι ανοιχτό κάθε μέρα (6π.μ-11μ.μ). Οι τιμές στο Kasap Osman είναι φιλικές , μια μερίδα ντονέρ κοστίζει 8 TL και το κεμπάπ 7-8 TL.

  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου