Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ξηροπόταμος-Δράμας : Αποστάγματα ψυχής δια χειρός Δημήτρη Χαρίσκου



  Ο  Δημήτρης  Χαρίσκος είναι ένας χαρισματικός  άνθρωπος low profile  που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Χημικό Θεσσαλονίκης  εργάστηκε στη παραγωγή του τσίπουρου «Ηδωνικό»  στο οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη . Το όνειρο όμως του  Δημήτρη Χαρίσκου ήταν να φτιάξει το δικό του αποστακτήριο , τελικά τα κατάφερε το 2014 στον Ξηροποτάμο της Δράμας. Προμηθεύτηκε τον πιο δοκιμασμένο, καινοτόμο  αλλά και συγχρόνως οικολογικό εξοπλισμό που ήταν διαθέσιμος στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά και ξεκίνησε  το ταξίδι …. στην ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων πειραματιζόμενος πάνω σε διάφορες τεχνικές απόσταξης και επεξεργασίας. 
                        Τα  αποστάγματα

  Το τσίπουρο Μάνγκους (χωρίς γλυκάνισο)  αποστάζεται από σοβινιόν μπλάνκ, ασύρτικο και μαλαγουζιά .Το χαρακτηρίζει η λεπτότητα του χαρακτήρα του και η απουσία κάθε «παράφωνης» νότας που θα αλλοίωναν τη γεύση του . Το τσίπουρο Μάνγκους (με γλυκάνισο) είναι μονοποικιλιακό  παρασκευάζεται από σοβινιόν μπλάνκ και ξεχειλίζει  από τη φλογερή φρεσκάδα του γλυκάνισου . Το μυρίζεις και νιώθεις τα αρώματά του , όσο το κρατάς στο στόμα αισθάνεσαι τη μαγεία της απόσταξης.  Θα ήθελα να σχολιάσω την ονοματολογία των αποσταγμάτων που προέρχεται από την λαϊκή παράδοση του τόπου . Ποιος είναι  ο Μάνγκους  ο παλιάτσος που φιγουράρει στην ετικέτα της φιάλης ….. είναι το ανατρεπτικό στοιχείο σε κάθε κοινωνία, το ζιζάνιο, το φαρσικό στοιχείο στα δρώμενα του δωδεκαήμερου που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Ξηροπόταμο Δράμας !!! Και φτάνουμε στα τρία ιδιαίτερα αποστάγματα (κυδώνι, νεκταρίνι και λεμονανθό) που δημιούργησε  ο Δημήτρης Χαρίσκος  με περισσή αγάπη και μεράκι . 
 
Αφού πρώτα κάνει την απόσταξη  στον ειδικό αποστακτήρα με  αιθυλική αλκοόλη , αφήνει το απόσταγμα για τέσσερεις μήνες στις δεξαμενές για να αναδείξει τα πλούσια αρώματα του και μετά πραγματοποιεί την εμφιάλωση. Παρακολουθήσαμε την διαδικασία της απόσταξης  και ειλικρινά ήταν μοναδική , οι αποστακτήρες έβγαζαν τα  ζεστά αρώματα του αλκοόλ και αυτή η συμπύκνωση των υπέροχων αρωμάτων από τη θέρμανση της πρώτης ύλης θα μου μείνει αξέχαστη . Το απόσταγμα από κυδώνι  αφήνει στο στόμα μια μεταλλικότητα και μια οξύτητα ενώ συνοδεύει άριστα  όστρακα και σαλιγκάρια , το νεκταρίνι σε κερδίζει με την γλυκύτητα του και τον μεγαλοπρεπή πλούτο αρωμάτων ιδανικό για θαλασσινές γεύσεις οστρακόδερμων , και ο λεμονανθός (οι Ιταλοί το αποκαλούν λιμοντσέλο)  αναδύει τα πλουσιοπάροχα αρώματα του  ενώ η  επίγευση  είναι μακρά και ευχάριστη , κατάλληλο για ασιατικές γεύσεις και για ένα πικάντικο μπουγιουρντί με μπούκοβο !!!!  Τα αποστάγματα κυκλοφορούν με τον διακριτικό τίτλο  «Ceasar Emmanuel» , ο Καίσαρας Εμμανουήλ ήταν ένας Έλληνας ποιητής  που του άρεσαν τα ταξίδια , η γυναικεία ομορφιά και το αλκοόλ . Ένα από τα ωραιότερα ποιήματα του μεγάλου Νίκου Καββαδία  το «Γράμμα στον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ»  από τη συλλογή «Μαραμπού» του 1982 μιλάει για κάποιο ποιητή ονόματι Καίσαρα, ο οποίος αυτοκτόνησε μια μέρα στο γραφείο του ανάμεσα σε σωρούς από βιβλία και χαρτιά, έχοντας αφήσει ως τελευταίο του σημείωμα τη φράση: «Φαίνεται πια πως τίποτα-τίποτα δεν μας σώζει…» 
 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου