Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Στη πρωτεύουσα της Λομβαρδίας το Μιλάνο και στη λίμνη Λουγκάνο της Ελβετίας (Traveling with taste as our guide – Milan and Lugano )

 Το Μιλάνο πρωτεύουσα  της Λομβαρδίας  είναι μια πόλη υψηλής αισθητικής με πολλούς οίκους μόδας  αλλά και εστιατόρια εξαιρετικής  ιταλικής κουζίνας που οφείλει κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει. Η πρώτη εικόνα της πόλης  που θα αντικρύσετε μόλις φτάσετε στο Μιλάνο  είναι ο  πανύψηλος καθεδρικός ναός του Ντουόμο και ακριβώς απέναντι η εντυπωσιακή θολωτή στοά Galleria Vittorio Emanuelle II . Για τους λάτρεις  της μόδας  οι βιτρίνες των οίκων υψηλής ραπτικής σας περιμένουν στην Via Montenapoleone για να σας δελεάσουν!!! Το βράδυ όμως πρέπει να περπατήστε στα γραφικά κανάλια  της πόλης όπως κάνουν και οι ντόπιοι για να ανακαλύψετε τις γεύσεις της πόλης .Προσωπικά περπάτησα πολύ στο Μιλάνο για να …..ξετρυπώσω τις γεύσεις και τα αρώματα της ιταλικής κουζίνας , κατέληξα σε ένα moto που αντιπροσωπεύει την ποιότητα της «η εκλεπτυσμένη απλότητα στο πιάτο σας»!!! Εδώ λοιπόν το ριζότο είναι ο βασιλιάς της κουζίνας και αποτελεί παράδοση στη γευστική κουλτούρα των Ιταλών, κυριαρχεί βέβαια το “ριζότο αλά μιλανέζε” (ρύζι αρμπόριο βρασμένο σε κρασί, σαφράν και μεδούλι από βοδινό) , ξεχώρισα όμως ακόμη δυο γεύσεις ριζότο που μας μαγείρεψε ο Μάουρο  με φέτες κολοκυθιού και με μανιτάρια . Ένα άλλο χαρακτηριστικό πιάτο που αγαπούν εδώ στο Μιλάνο είναι η cotoletta alla Milanese (παναρισμένο μοσχαρίσιο φιλέτο στο τηγάνι), για την πατρότητα αυτού του πιάτου όμως  ερίζουν οι Μιλανέζοι με τους Βιενέζους.  To σπαγγέτι είναι η  άλλη μεγάλη ατραξιόν του ιταλικού τραπεζιού , δεν αποτελεί όμως κυρίως γεύμα γι’ αυτό και  οι μερίδες που θα σας σερβίρουν είναι πολύ μικρές και αποκλείεται να σας χορτάσουν.  Για τους ρομαντικούς υπάρχει ένα πανέμορφο ανακαινισμένο τραμ που το έχουν   μετατρέψει σε εστιατόριο με ρετρό ατμόσφαιρα και «σουλατσάρει» κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης . Ονομάζεται «Ατμόσφαιρα»  ξεκινά  το ταξίδι του από  την  Piazza Castello  και  προσφέρει στους επιβάτες του μια  «γευστική»  ξενάγηση στα αξιοθέατα του Μιλάνου , το δρομολόγιο  διαρκεί  δυόμισι ώρες . Η κουζίνα του προσφέρει τρεις επιλογές  μενού , κρέας, ψάρι και φαγητό για χορτοφάγους
 

Το Λουγκάνο της Ελβετίας

Στο  Λουγκάνο πήγαμε με τρένο από το Μιλάνο είναι πολύ κοντά και  η διαδρομή σε αποζημιώνει , η γραμμή περνά δίπλα από καταπράσινα βουνά και  καταγάλανες λίμνες .Όλα εδώ λειτουργούν με την ακρίβεια ενός ελβετικού ρολογιού , ακρίβεια στα ωράρια ακρίβεια και στα δρομολόγια . Η παλιά πόλη είναι ελκυστική και τα γραφικά δρομάκια της σφύζουν από ζωή ,ο καθεδρικός ναός του Σαν Λορέντζο θεωρείται από τα ωραιότερα δημιουργήματα της Ιταλικής Αναγέννησης , ενώ η εκκλησία  της Σάντα Μαρία ντέλι Άντζολι, με νωπογραφίες του Τεσέν, είναι ένα  από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει και ο πιο βιαστικός επισκέπτης. Αν επιλέξετε να κάνετε  κρουαζιέρα  στη λίμνη του Λουγκάνο θα πρέπει να κατευθυνθείτε  στη προκυμαία της πλατείας della Riforma .   Η κουζίνα της περιοχής είναι ενδιαφέρουσα  ως ένα σημείο ,βέβαια οι επιρροές της ιταλικής μαγειρικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς , κυριαρχούν τα αλλαντικά , τα κίτρινα τυριά και το  κρέας κυνηγιού . Κάνοντας τη βόλτα σας στο κέντρο της πόλης θα περάσετε μπροστά από το την αλλαντοποιία των αδελφών   Γκαμπάνι . Το κατάστημα  παράγει εξαιρετικές σπεσιαλιτέ αλλαντικών  από το 1937 , θα δείτε να κρέμονται μπροστά σας  τα μπαστούνια της  mortadella, του σαλαμιού Selezione Gabbani , της pancetta al vino, του ζαμπόν Gran Biscotto, ενώ το σαλάμι Ticino θεωρείται το νοστιμότερο εδώ στο Λουγκάνο . 
 

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου