Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ταξιδεύουμε με οδηγό τη γεύση : Στοκχόλμη

Info :  Χωρίς να διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες η Σουηδική κουζίνα βασίζεται ως επί  το πλείστον στις θαλασσινές γεύσεις   που υπάρχουν  σε αφθονία και κατά δεύτερο  λόγο στο  κρέας και στη πατάτα που συνοδεύονται με διάφορες σος. Όσοι επισκεφτείτε την Σουηδία  θα πρέπει να συμβιβαστείτε  με την ιδέα ότι το φαγητό και το ποτό θα σας στοιχίσουν αρκετά, να εκμεταλλευθείτε βέβαια τις μεσημεριανές προσφορές των εστιατορίων , διαφορετικά ένα καλό γεύμα  δυο ατόμων με φρέσκο σολωμό, μπακαλιάρο , ροζ γαρίδες  ή ρέγκα και ενα μπουκάλι κρασί  θα σας στοιχίσει γύρω στα 100 ευρώ . Κατά το διάστημα της παραμονής μας στη Στοκχόλμη τιμήσαμε το  σολομό  καπνιστό και φρέσκο που υπάρχει σε αφθονία , και τις μικρές ροζ γαρίδες της Βαλτικής που τις σερβίρουν με μια ελαφριά μαγιονέζα. Εψαξα και βρήκα τα φημισμένα  σουηδικά κεφτεδάκια δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν αλλά ούτε και με απογοήτευσαν , τα συνοδεύουν με  ολόκληρες βραστές πατάτες , αρακά και μια νόστιμη σκούρη σος . Στο πλούσιο  πρωινό του ξενοδοχείου μας (Scandic Hotel )  με ενθουσίασε το καπνιστό ρολό και το σαλάμι απο  κρέας τάρανδου . Και φτάνω στα οινοπνευματώδη ποτά που  είναι ιδιαίτερα ακριβά στη χώρα των Βίκινγκς γιατί έχουν υψηλή φορολογία , μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί Σουηδοί χρησιμοποιούν ένα πορθμείο που συνδέει τη χώρα τους με την ύπαιθρο της Δανίας και έρχονται για να αγοράσουν απ’ εδώ φτηνότερες μπύρες  και αλκοολούχα ποτά . Το akvavit είναι το τοπικό τους οινοπνευματώδες ποτό, μοιάζει με την βότκα και παράγεται από πατάτα και  σιτάρι  είναι μάλιστα  αρωματικό γιατί χρησιμοποιούν κατά την παρασκευή του  γλυκάνισο, άνηθο και μάραθο .



 
       

  












 


























 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου