Τα υπέροχα ποντιακά πεϊνιρλί της Κωνσταντινούπολης !!!
Τα νοστιμότερα πεϊνιρλίστη Κωνσταντινούπολη τα φτιάχνουν οι Πόντιοι που ήρθαν στη Πόλη από την Τραπεζούντακαι τη Σαμψούντα , αξίζει ο κόπος να ψάξετε
να βρείτε τα εστιατόρια τους που είναι διάσπαρτα στη Βασιλεύουσαγια να δοκιμάσετε αυτό τολιγουρευτό έδεσμα . Η ονομασία του προέρχεται
από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί” . Στη Τουρκία το πεϊνιρλί είναι μόνο ένα από
τα πολλά είδη πιντέ (pide)που φτιάχνουν με διαφορετικά υλικά όπως κιμά, καβουρμά, παστουρμά,
μανιτάρια, κοτόπουλο, πιπεριές καιμανιτάρια . Τα πεϊνιρλίπου βλέπεται στις φωτογραφίες
είναι ποντιακής παρασκευήςπολύ μεγαλύτερααπό αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε εδω στην Ελλάδα , θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το κασέρι τσιτσίριζε ακόμη όταν μας τα σέρβιραν ενώ το φρέσκο βούτυρο που είχαν ρίξει από πάνω ανέδυε τα πλούσια αρώματα του και έλιωνε αργά-αργά
στη ξεροψημένη ζύμη .
Οι Πόντιοι στην Κωνσταντινούπολη παρασκευάζουν στα μαγαζιά τους
την ποντιακή εκδοχή του πεϊνιρλί, που στην διαλεκτό τους ονομάζεται «γιαγλία»
Αυτά είναι τα Ποντιακά «γιαγλία», που σημαίνει «βουτυράτα»
και προέρχεται από την τουρκική λέξη «yag ̆li», δηλαδήλίπος!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου