Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

1η Νοεμβρίου 2019 : Παγκόσμια ημέρα ξινόμαυρου…..στην υγεία σας !!!


Info : Το ξινόμαυρο είναι μία από τις  σπουδαιότερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα , αποτελεί όμως και τον  «πρεσβευτή» της χώρας μας  σε όλα τα παγκόσμια οινικά event .Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για μας τους  φανατικούς  λάτρεις της συγκεκριμένης ποικιλίας , δεν θα μπορούσαμε να την αφήσουμε να περάσει έτσι χωρίς να δοκιμάσουμε ένα ξεχωριστό ξινόμαυρο . Διαλέξαμε λοιπόν το συγκεκριμένο του Κτήματος Κούρτη που βρίσκεται σε ένα όμορφο χωριό του νομού Πιερίας τη Ράχη (μόλις 500 κατοίκων), σ’ ένα σημείο όπου το μικρόκλιμα του Ολύμπου του ψηλότερου ελληνικού βουνού συναντιέται με το μικροκλίμα των Πιερίων , και σε  συνάρτηση με την  ευεργετική επίδραση της θάλασσας  δημιουργούν  τις ιδανικές συνθήκες στην καλλιέργεια των αμπελιών . 

Tasting notes : Ελιά και ντομάτα και χρώμα καφέ προς πορφυρό είναι τα rustic χαρακτηριστικά του ξινόμαυρου αλλά και κόκκινα φρούτα του δάσους, βανίλια και μαρμελάδες με έντονες πορφυρές ανταύγειες , η modern εκδοχή του... συνδυάζεται αρμονικά με το αγριοκέρασο να κυριαρχεί τόσο στο άρωμα όσο στη γεύση αλλά και στο χρώμα. Οι τανίνες έντονες και με επιθετικές τάσεις υπόσχονται ένα ταξίδι στο μέλλον του ξινόμαυρου παρά το νεαρό της ηλικίας του (2016 η παραγωγή του), μπορώ να πω ότι με ξάφνιασε ευχάριστα γιατί είναι ένα κρασί με τόσα καλά χαρακτηριστικά εκτός περιοχής ΠΟΠ. Εν κατακλείδι είναι ένα βιολογικό κρασί του 2016, 13.5 vol , πολλά υποσχόμενο, μας παραπέμπει στις περιοχές της Νάουσας, Αμύνταιου, Γουμένισσας, Ραψάνης αλλά έχει το χάρισμα να συνδυάζει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά τους και πολλά περισσότερα!!! Φαίνεται ο Απόστολος Κούρτης βρήκε το ιδανικό terroiar  στους πρόποδες του Ολύμπου για να φτιάξει το δικό του ξινόμαυρο  . Υπομονή έχουμε, φιάλες στο κελάρι υπάρχουν αρκετές , οπότε να είμαστε καλά  για να το δοκιμάσουμε στην πορεία του χρόνου!! Cheers!!

PS : Όσο για την ετικέτα... εκτός από την αισθητική του καλλιτέχνη να σας εξηγήσουμε τι σημαίνουν οι αριθμοί 6,11,3 που τη συνοδεύουν , είναι οι ποικιλίες ξινόμαυρου που περιέχει το εν λόγω κρασί!!!

                                                                 Γιάννης Τατσίδης 
                                                                 Stathis Harpas 
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου