Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Θεόφιλος Γεωργιάδης : Οι ποντιακές λιχουδιές θα δημιουργήσουν γαστρονομική επανάσταση!!!

O Θεόφιλος Γεωργιάδης είναι Πόντιος στη καταγωγή και από το 1986 διατηρεί τη φάρμα «Ραγιάν» στο χωριό Βάθη του Κιλκίς ,  παρασκευάζει χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα της ποντιακής κουζίνας. Ο «τεμέτερον» ο Θεόφιλος ανέτρεξε στο παρελθόν και ανέσυρε  τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού και έφτιαξε εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα το ένα καλύτερο από το άλλο . Τυριά των Ποντίων που στο διάβα των αιώνων ξεχάστηκαν στη λήθη του χρόνου , παράγονται πλέον  από τα χέρια του Θεόφιλου Γεωργιάδη στη βιοτεχνία του . Τυριά όπως το τσορτάνι (από φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα), το παρχαροτύρι (καπνιστό αγελαδινό τυρί με γλυκιά γεύση), το σολγούν , το τσιοκαλίκι (ένα είδος ξινομυζήθρας), το γαΐς τυρί (από αγελαδινό γάλα , «ξαδερφάκι» της ιταλικής μοτσαρέλας) και το «τυρί της σπηλιάς» που είναι ένα καπνιστό τυρί με έντονη γεύση είναι μερικά από αυτά . Η βιοτεχνία «Ραγιάν» πέρα από τα τυροκομικά προϊόντα επεκτάθηκε και στη παραγωγή ποντιακών  ζυμαρικών (βαρένικα, μακαρίνα, εβριστόν, κορκότα), φύλλο για πίτες , περέκ (μπουρέκια) και χειροποίητες πίτες!!!
 

Η Ποντακή  γαστρονομική επανάσταση

ΕΡ: Θεόφιλε Γεωργιάδη  θα μπορούσαν οι ποντιακές λιχουδιές να δημιουργήσουν  γαστρονομική επανάσταση και να μπουν στο μενού ελληνικών εστιατορίων ;

ΑΠ: Βεβαίως και θα μπορούσαν γιατί είναι αναδυόμενα κύτταρα της κοινωνίας ξυπνώντας μνήμες που κουβαλάν εικόνες και συναισθήματα !!! Το κάθε πιάτο θα είναι και μια ιστορική αναδρομή στις παραδοσιακές συνταγές του Πόντου . Η κόρη μου Αφροδίτη Γεωργιάδου που έχει σπουδάσει μάγειρας έκατσε και δημιούργησε πέντε πιάτα με  προϊόντα της ποντιακής κουζίνας που άντεξαν στον χρόνο . Μου άρεσε πολύ αυτή η προσπάθεια της  γιατί βλέπεις γεύσεις 100 ετών να περνάνε στις επόμενες γενιές με μια νέα μαγειρική αντίληψη . 


ΕΡ:  Τι ακριβώς έφτιαξε θέλουμε λεπτομέρειες … 

ΑΠ:  Έκατσε λοιπόν και «ζύμωσε» παραδοσιακά βαρένικα γεμιστά με τσοκαλίκι (ένα είδος ξινομυζήθρας) , ακολουθήσε η ξακουστή ποντιακή σούπα «τανωμένος σορβάς» που περιέχει κορκότον , ξυγαλί (βούτυρο) και σπασμένο εβριστόν (είδος χυλοπίτας)  , έστησε φιτιλέρ μιτζί (παραδοσιακό τυρί ) στο πιάτο με γαρνιτούρα δυο μπάλες που περιέχουν παρχαροτύρι (καπνιστό αγελαδινό τυρί με γλυκιά γεύση), πασκιτάν ( είδος αλειφόμενου τυριού) , γαΐς (τυρί από βουβαλίσιο γάλα που είναι το «ξαδερφάκι» της ιταλικής μοτσαρέλας) και βότανα . Οι φωλιές που «έχτισε» περιέχουν σαλάτα από πλιγούρι , ντομάτα , μαϊντανό , παρχαροτύρι και κάποια βότανα που δεν θα κατονομάσω . Για το τέλος ετοίμασε ένα υγιεινό γλυκό με μια βάση κέικ από άγρια φρούτα κοκκίμελα και κράνα και από πάνω πρόσθεσε ένα αχλάδι βρασμένο σε πετμέζι μασούρας .

ΕΡ: Τελευταία αναβίωσες κάποια καινούργια ποντιακή λιχουδιά ;

ΑΠ: Έφτιαξα τσορτάνι με βότανα , ένα παραδοσιακό ποντιακό τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό  γάλα και τρώγεται με το ψωμί ενώ γίνεται και τρίμα για τα μακαρόνια .



Ένα υγιεινό γλυκό με μια βάση κέικ από άγρια φρούτα κοκκίμελα και κράνα και από πάνω ένα αχλάδι βρασμένο σε πετμέζι μασούρας .


Οι φωλιές περιέχουν σαλάτα από πλιγούρι , ντομάτα , μαϊντανό , παρχαροτύρι και βότανα

Παραδοσιακά βαρένικα γεμιστά με τσοκαλίκι

Η ξακουστή ποντιακή σούπα «τανωμένος σορβάς» που περιέχει κορκότον , ξυγαλί (βούτυρο) και σπασμένο εβριστόν (είδος χυλοπίτας) 



Φιτιλέρ μιτζί (παραδοσιακό τυρί ) στο πιάτο με γαρνιτούρα δυο μπάλες που περιέχουν παρχαροτύρι (καπνιστό αγελαδινό τυρί με γλυκιά γεύση), πασκιτάν ( είδος αλειφόμενου τυριού) , γαΐς (τυρί από βουβαλίσιο γάλα που είναι το «ξαδερφάκι» της ιταλικής μοτσαρέλας) και βότανα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου