Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Αποκαλέστε την όπως θέλετε....T-Bone, Bistecca Fiorentina , πρόκειται για μια πληθωρική και νοστιμότατη μοσχαρίσια μπριζόλα που αποτελεί το φετίχ κάθε hard core κρεατοφάγου !!!


Οι Αμερικάνοι τη λένε T-Bone  , οι Ιταλοί της έχουν δώσει το όνομα Bistecca Fiorentina , όπως κι αν την αποκαλέσετε πρόκειται για την πληθωρικότερη και νοστιμότερη μοσχαρίσια  μπριζόλα στο κόσμο με βασικό χαρακτηριστικό το κόκαλο της, που έχει σχήμα «Τ» . Οι θρύλοι λένε ότι τον 13ο αιώνα, μια ομάδα Άγγλων εμπόρων σταμάτησε στη Φλωρεντία για να γευματίσει και ζήτησαν από τον ταβερνιάρη να τους φτιάξει τις ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες  που είδαν να ψήνονται σε μια από τις πλατείες της πόλης. Λέγεται ότι από εκεί και πέρα, το όνομα bistecca κατοχυρώθηκε  για αυτή την τυπική φλωρεντιανή μπριζόλα . Υπάρχουν πολλοί «κανόνες» που πρέπει να τηρούνται κατά την προετοιμασία αυτής της επικής μπριζόλας, πρώτον το κρέας πρέπει να προέρχεται από τις ράτσες βοοειδών Chianina ή Maremma που εκτρέφονται στη περιοχή της Τοσκάνης . Το μοσχάρι να είναι ηλικίας 12 ή 18 μηνών και βέβαια να κόβεται το κρέας από τον βραχίονα για να μας δώσει την διάσημη μπριζόλα  με το  σχήμα Τ στο οστό . Ακολουθεί η διαδικασία ψησίματος η οποία είναι κι αυτή συγκεκριμένη . Συνήθως το T-bone έχει πάχος 4 με 6 εκατοστά  και o χρόνος ψησίματος του μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς , αλλά ο κανόνας είναι ένας ,  χρειάζεται  περίπου 5 λεπτά από τη μία πλευρά και άλλα 5 λεπτά από την  άλλη γιατί η σάρκα του δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα κολλαγόνου , προτείνουμε να ακολουθήσετε την μέθοδο ψησίματος medium rare . Μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του δεν προσθέτουμε  καρυκεύματα . Όταν βγάλουμε τη μπριζόλα από τη φωτιά την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο πιάτο για μερικά λεπτά και μετά προσθέτουμε αλάτι , η χρήση μουστάρδας είναι απαγορευτική , εγώ την ψεκάζω  και με λίγο λάδι μαύρης τρούφας . Αυτή είναι η μπριζόλα bistecca alla fiorentina από έξω  καβουρδισμένη με τα σημάδια της σχάρας στο φλοιό της και μέσα τρυφερή και ζουμερή. Αν δεν είστε οπαδός αυτής της  σπάνιας και διάσημης  μπριζόλας, τότε αυτό το πιάτο δεν είναι σίγουρα  για σας !!!


Dario Cecchini : Ο κρεοπώλης της Τοσκάνης που έκανε διάσημη σ’ όλο το κόσμο την bistecca alla fiorentina

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το Panzano του Chianti  (βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Φλωρεντίας) για να συναντήσετε τον αρτίστα-κρεοπώλη  Dario Cecchini , ιδιοκτήτη της «Antica Macelleria Cecchini» όπου επιδεικνύει  στο κόσμο τη τέχνη του και την μαστοριά  του γύρω από την μοσχαρίσια μπριζόλα  bistecca fiorentina ,την ανέδειξε , την έκανε διάσημη στο κόσμο και  κατάφερε να βάλει το μικρό χωριό του το Panzano στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης . Η τιμή της για να την δοκιμάσετε στο εργαστήριο-δοκιμαστήριο του Dario Cecchini είναι  50 € ανά άτομο συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού , μπορείτε επίσης να φέρετε το δικό σας κρασί χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση. Ο φιλόξενος χώρος του Ντάριο είναι ανοιχτός κάθε μέρα για μεσημεριανό γεύμα στις  1 και για δείπνο στις 8 .












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου