Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Κοπεγχάγη ( Traveling with taste as our guide : Copenhagen )

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μια πόλη με χρώματα, αισθητική , σύγχρονο ντιζάιν , υψηλό βιοτικό επίπεδο , πεντακάθαρη , εναλλακτική και προπάντων user friendly. Οι πέντε μέρες παραμονής μου ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για μένα , κάστρα, ανάκτορα , κανάλια και πλατείες που σφύζουν από ζωή , cafes και εστιατόρια (με υψηλή γαστρονομία) γεμάτα με κόσμο όλο το χρόνο , γέφυρες υψηλής αισθητικής , ποδηλατοδρόμοι, μέχρι και χίπικο προάστιο προσφέρει στους επισκέπτες την Christiania όπου επιτρέπεται η χρήση κάνναβης !!!

Η δανέζικη κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε συνδυασμούς γεύσεων , βασίζεται όμως σε πλούσιες πρώτες ύλες που βρίσκει κανείς απλόχερα στο φυσικό της περιβάλλον , και όταν εννοούμε φυσικό περιβάλλον το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η τεράστια ακτογραμμή της που δίνει υψηλής ποιότητας ψάρια και οστρακοειδή (σολομός , μπακαλιάρος , ρέγκες, γαρίδες , καβούρια) και ακολουθούν τα αχανή δάση της που είναι γεμάτα μανιτάρια , superfoods και θηράματα με κορυφαίο όλων το ελάφι και τον τάρανδο . Οι Δανοί είναι αρκετά συντηρητικοί και εκτιμούν το παραδοσιακό μαγείρεμα στα φαγητά τους . Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποιες νόστιμες σπεσιαλιτέ της δανέζικης κουζίνας που μπορείτε να βρείτε σε οργανωμένους χώρους street food ή σε μικρά και cozy εστιατόρια που προσφέρουν το μενού τους σε εκδοχή street food . Αν επιλέξετε κάποιο εστιατόριο με gourmed menu και αστέρι Michelin θα χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στη τσέπη σας υπολογίζοντας 100 ευρώ κατά κεφαλήν χωρίς συνοδεία αλκοόλ .

 Ένα μικρό δείγμα της 
    δανέζικης κουζίνας

Λοιπόν τα smorrebrod είναι αυτά τα υπέροχα νόστιμα ανοιχτά σάντουιτς (μεγάλα καναπεδάκια θα τα έλεγα εγώ) που τα αγαπούν πολύ εδώ στη Δανία , επιλέγεις απλά τι γέμιση θέλεις ….λαχανικά, γαρίδες, σολομό, κ.α. Ξεχωρίζουν επίσης τα διάσημα δανέζικα hotdog που συνοδεύονται με πίκλες και τηγανητά κρεμμύδια, οι περίφημες καραμελωμένες πατάτες kartofler οι οποίες σερβίρονται με τα περισσότερα γεύματα . Το σμάκολντ είναι ένα νοστιμότατο μαύρο ψωμί και σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με καπνιστό σολομό ή καπνιστή ρέγκα. Ένα πιάτο που εκτιμήσαμε και είναι πολύ δημοφιλές εδώ στη Κοπεγχάγη είναι το Hakkebøf ένα είδος μοσχαρίσιου φιλέτου μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και σκούρη σάλτσα. Συνοδεύσαμε τις παραπάνω γεύσεις με το εθνικό ποτό της Δανίας το Aquavit (μοιάζει με το δικό μας τσίπουρο) φτιάχνεται από…. πατάτες και αρωματίζεται με βότανα, όπως γλυκάνισο, άνηθο, μάραθο και κόλιανδρο. Προσωπικά η αδυναμία μου είναι το finest δανέζικο λικέρ κερασιού Peter Heering. Cheers!!! 

Και το απαραίτητο "εργαλείο" κατά την παραμονή σας στη πρωτεύουσα της Δανίας είναι η κάρτα της Κοπεγχάγης για μουσεία, θεάματα, μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
 









 


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου