Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Κτήμα Domaine Michaelidi : Η boutique οινοποιία του Δραμινού αμπελώνα

Το Κτήμα Domaine Michaelidi βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας , μια εύφορη περιοχή που γειτνιάζει με τους αρχαίους Φιλίππους, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την καλλιέργεια της αμπέλου, αλλά και την ύπαρξη αρχαίου πατητηριού στους Ελληνιστικούς χρόνους. Το 1924 ο Κώστας Σεμερτζίδης ο παππούς του οινοποιού Ιορδάνη Μιχαηλίδη (πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία) ξεκινά να φτιάχνει το πρώτο του κρασί στα Κύργια της Δράμας. Το μικρό οικογενειακό οινοποιείο αρχίζει να αναπτύσσεται όταν ο Σίμος Μιχαηλίδης (ο πατέρας του Ιορδάνη) αναλαμβάνει και επεκτείνει τον αμπελώνα του Λαγότοπου το 1970. Το 1992 η  τρίτη γενιά  αποφασίζει να αναλάβει τον οικογενειακό αμπελώνα και να δώσει νέα πνοή στα αμπέλια. Η  αγάπη του Ιορδάνη Μιχαηλίδη για τα αμπέλια μεγάλωνε όσο ανδρωνόταν και εκείνος , προχώρησε πρώτα  σε φύτευση νέων αμπελιών επιλέγοντας τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς ποικιλίες , Ασύρτικο, Μαλαγουζιά , Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Syrah . Το εργονομικό οινοποιείο κατασκευάστηκε το 2005 και περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, ωρίμανσης, με το κελάρι των δρύινων γαλλικών βαρελιών, εμφιάλωσης και αποθήκευσης του εμφιαλωμένου οίνου. Τη χρονιά αυτή ξεκινούν οι πρώτες οινοποιήσεις και το όραμά του Ιορδάνη Μιχαηλίδη αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Από τότε μέχρι σήμερα ο δραμινός οινοποιός  πάντοτε προσηλωμένος πάνω από το αμπέλι του αλλά και τα βαρέλια μέσα στα οποία ωριμάζει το κρασί, φροντίζει με προσοχή και σεβασμό μέρα με τη μέρα για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Το όνειρο του είναι να φτιάξει ένα «μεγάλο» κρασί που θα γράψει ιστορία στα οινικά δρώμενα της  Ελλάδας .


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου