Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Υψηλή κρεοτεχνία δια χειρός Νίκου Κεχαγιά : Rib eye «χτιστό» σε φίνα γαλλική σοκολάτα !!! burger από μπριζόλα γαλλικών βοοειδών Charolais , και «ένα σιδερένιο φιλέτο» …. Flat Iron steak


Ο κρεοτέχνης Νίκος Κεχαγιάς ακούραστος σε ιδέες και τεχνικές συνεχίζει να πειραματίζεται επάνω στην ωρίμανση κρεάτων , υποστηρίζει πως το σιτεμένο κρέας γίνεται πιο τρυφερό και αποκτά βαθύτερη κρεάτινη νοστιμιά . Παρακολουθήσαμε και δοκιμάσαμε όλες τις πρωτοποριακές μεθόδους σιτέματος μοσχαρίσιου κρέατος που εκτέλεσε ο αρτίστας-κρεοπώλης της Καβάλας , πότε με καπνιστό ουίσκι, πότε με παλαιωμένο ρούμι , με εισαγόμενους μονοποικιλιακούς εσπρέσο , με παλαιωμένα τσίπουρα ακόμα και με άχυρα και κάρβουνα !!! Πάντα ένα βήμα μπροστά από τη τέχνη του ο Νίκος αυτές τις μέρες προετοιμάζεται για να παρουσιάσει τις νέες του τεχνικές στη ξηρή ωρίμανση σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο restaurant bar «Βόσπορος» και η οποία είναι ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις του «Umami Festival Thessaly ’19».
Ο Νίκος Κεχαγιάς θα παρουσιάσει στο κοινό ένα ενδιαφέρον κομμάτι το Flat Iron (35 μέρες ωρίμανση) στην ουσία είναι ένας μυς στην ωμοπλάτη του μοσχαριού , πήρε την ονομασία του από το παλιό μεταλλικό επίπεδο σίδερο λόγο του σχήματός του. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο το rib-eye ή η tomahawk, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μια πολύ ποιοτική κοπή βοδινού κρέατος . Χωρίζεται σε δυο κομμάτια το πάνω το  ονόμασαν οι Αμερικανοί Top blade και το κάτω Flat iron , στην Ελλάδα το ονομάσαμε συνολικά χτένι!!! Όλα αυτά τα χρόνια το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα λεμονάτο ή κοκκινιστό, οι Αμερικανοί όμως του δώσανε μια άλλη χρήση αφού με ένα καλό καθάρισμα σε τένοντες και νεύρα ψήνεται κανονικά σαν steak , κόβεται λεπτό σαν ταλιάτα και είναι εξαιρετικό στη γεύση .
Θα συνεχίσει με ένα Rib eye μοσχαριού το οποίο επικάλυψε με Βέλγικη σοκολάτα Callebaut (70% κακάο , πολύ καθαρή ποιότητα και έντονα αρώματα) , αυτή κι αν δεν είναι πρωτοποριακή τεχνική , η ωρίμανση εδώ φτάνει τις 30 ημέρες . Θα δούμε προσεχώς  στη παρουσίαση όταν το κρέας ψηθεί ,  με τι αρώματα εμπλούτισε η σοκολάτα το Rib eye .

Ένα δεύτερο Rib eye ο Νίκος το «έχτισε» με τη φίνα γαλλική σοκολάτα Cocoa Barry για να προσδώσει στη μπριζόλα το μοναδικό μπουκέτο των αρωμάτων της . Η Cocoa Barry για όσους δεν γνωρίζουν είναι η κορυφαία εταιρεία στην Ευρώπη και μια από τις παλαιότερες στη παραγωγή σοκολάτας . Η ωρίμανση κι εδώ είναι 30 ημερών.
Η παρουσίαση θα κλείσει με ένα Burger από τα καπάκια μοσχαρίσιας μπριζόλας της γαλλικής ράτσας βοοειδών Charolais ωρίμανσης 50 ημερών . Το συγκεκριμένο κομμάτι μας δίνει φανταστικό αποτέλεσμα μόνο για burger , δεν κάνει για τίποτα άλλο αφού δεν μπορεί να μαγειρευτεί ή να ψηθεί , για το λόγο αυτό πολτοποιείται και γίνεται κιμάς.
                                                  
                                                              Stathis Harpas                                























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου